Hands-on data management (business) analist

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de belangrijkste wetenschapsfinancier in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van wetenschappelijke en maatschappelijke impact – oftewel het succes van NWO – valt of staat met de inzet, kwaliteit, bevlogenheid en diversiteit van onze medewerkers. We werken elke dag weer aan een inclusieve omgeving waarin alle medewerkers hun talenten kunnen ontwikkelen en zich gewaardeerd en betrokken voelen. Een werkomgeving waarin ruimte is voor verschillen en waarin iedereen kan uitblinken, zich geïnspireerd en gemotiveerd voelt.

Wat ga je doen?

Om hun werk goed te kunnen doen, hebben je NWO-collega’s behoefte aan relevante, bruikbare en onderbouwde informatie. Vanuit jouw rol leg je de data fundamenten waarop deze informatie gebaseerd wordt.

NWO heeft grote hoeveelheden data en informatie over wetenschappelijke onderzoeksfinanciering in Nederland. We hebben pas een nieuwe i-Strategie en een forse ambitie voor de komende jaren op het gebied van digitalisering, data-gedreven werken en innovatie. Nu maken we de stap naar de praktische uitvoering om te komen tot concrete resultaten in zowel de data management processen, het doorvoeren van een nieuwe data governance organisatie en een technisch data platform waarop deze processen gerealiseerd gaan worden.

Jouw werk in de praktijk:

 • Vanuit het deels opgestelde data beleid- en kader, waaraan je ter vervolmaking meewerkt, leidt je de principes af voor data verwerking en vertaalt deze naar een data strategie met daarbij passende data architectuur;
 •  Je gaat het business object model helpen opstellen en detailleert dit vervolgens naar ERD’s en business rules. De bevindingen hiervan ga je, in samenwerking, verder uitwerken;
 • Je gaat de resultaten van de uitgevoerde werkzaamheden op een door de gebruikers goed te begrijpen manier vastleggen in het NWO data management handboek en aanvullen met verduidelijkende tekst en afbeeldingen zodat er een goed naslagwerk ontstaat dat bruikbaar is voor de huidige werknemers maar vooral ook voor nieuwe data management medewerkers;
 • Je functioneert als het “technisch” geweten van de Coördinator Data Management en assisteert onder andere bij de voorbereiding van een eventueel keuzetraject voor een data management platform en werkt hierbij samen met o.a. de IT- en Solution Architecten van NWO;
 • je geeft vanuit jouw expertise en vakmanschap advies en begeleiding aan het management en collega’s over data-gedreven werken.

Dit breng je mee

Data Management is jouw specialiteit. Je kennis op deze gebieden is absoluut up to date en je weet daarom hoe de markt van leveranciers van data management platformen in elkaar zit. Deze kennis voeg je toe aan NWO om concrete verbeteringen in zowel de data kwaliteit als goed lopende data governance processen te realiseren.

Daarvoor ben je een gedreven all-round brede data management vakman met liefde voor het vak die inzicht heeft in de verbanden tussen alle data management aspecten en deze inzichtelijk kan maken voor de rest van de project medewerkers en secundair betrokkenen.

Je bent een meer technisch inhoudelijk georiënteerde data management persoon die ook goed en snel kan schakelen met de meer business georiënteerd data management mensen en derhalve het belang begrijpt van de data governance organisatie en de daaraan gerelateerde processen.

Je hebt overzicht, inzicht én oog voor details, kunt zaken snel en grondig analyseren en geeft op basis van je bevindingen advies, waarmee je collega’s en de organisatie verder kunnen.

Je weet hoe je antwoorden naar boven haalt en hoe je ze de organisatie in krijgt. Bij data kwaliteit problemen kun je diep in de data duiken terwijl je ook begrijpt en kan meepraten over hoe de NWO strategie en het beleid invloed hebben op de data management organisatie en de processen alsmede over moderne vormen van proces- en data integratie.

Door je brede ervaring (meer dan 5 jaar in vergelijkbare rollen) ben je in staat je voorbeelden uit de praktijk toe te lichten en toe te spitsen op de NWO situatie.

Je hebt goede coaching vaardigheden en gebruikt deze om toegevoegde waarde te leveren vanuit jouw kennis en ervaring naar de overige project medewerkers.

Hierbij moet je vaak zelfstandig werken maar zonder het contact te verliezen met de project medewerkers.

Dit is je basis:

 • Je hebt bij voorkeur een afgeronde hbo- of wo-opleiding op het gebied van Data Management, IT of informatiekunde.
 • Je hebt je opleiding aangevuld met relevante trainingen of certificeringen op het gebied van Data Management. Bij voorkeur Dama-DmBok gecertificeerd;
 • Je hebt kennis van en ervaring met het opstellen van een data strategie, de daaruit voortvloeiende data architectuur en de weerslag daarvan in de data modellen, de data governance organisatie en de data management processen, je kunt dit ook praktisch en hands-on vorm geven;
 • Je hebt ruime ervaring met de implicaties van de opgestelde modellen voor het reactief en pro-actief beheren van de data kwaliteit;
 • Je bent in staat om het NWO data handboek te structureren en aan te vullen in een taalgebruik wat in gebruikerstermen de implementatie van de data management processen vastlegt en duidelijk maakt, waarbij de specifieke delen per gebruikersrol worden toegespitst;
 •  Je hebt kennis van en mogelijk ervaring met een aantal markt leidende gegevensplatformen;
 • Je hebt een brede algemene kennis van informatica. Daardoor begrijp jij je meer technische IT-collega’s, en zij jou. Zo communiceren jullie zonder problemen over bijvoorbeeld de onderliggende infrastructuur van een dataplatform en over relationele databases;
 • Voor het goed uitoefenen van de functie is de Nederlandse taal een vereiste.

Duur en locatie van de inzet

De benodigde inzet is minimaal 3 dagen per week voor de duur van zes maanden waarbij NWO het recht op verlenging voorbehoud.

De werkzaamheden worden, voor minimaal twee van de drie dagen, uitgevoerd op locatie in Den Haag. De locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer en een parkeerplaats is beschikbaar.

Hier kom je te werken

Jij gaat werken in het team Informatie & Innovatie, dat momenteel 10 collega’s sterk is. Dit team is aan het groeien en professionaliseren en bestaat uit Data Stewards, Informatiemanagers, een Strategisch Informatiemanager/Informatiearchitect, een Coördinator Informatiebeheer en een Coördinator Datamanagement. 

Procedure

 • Aanbieden kan tot 18 maart 2024 om 09:00 uur. Enkel Cv's die via het systeem ESD worden aangeboden worden in behandeling genomen, Cv's die per mail of andere communicatiekanalen worden verzonden, worden niet in behandeling genomen.
 • Tarief minimaal €90 maximaal €124,75 excl. BTW per uur, inclusief alle overige kosten.
 • De intakegesprekken zullen plaatsvinden in de week van 11 maart 2024.
 • Cv’s (of onder reactie in ESD.Next.) dienen voorzien te zijn van:
  • Korte motivatie (of een losse motivatiebrief opslaan onder documenten)
  • Contactgegevens kandidaat (e-mailadres + telefoonnummer)
  • Beschikbaarheid (startdatum & aantal uren p.w.)
   • Let op: staan deze gegevens er niet in, dan wordt de kandidaat afgewezen.
 • Wanneer een ZZP'er wordt aangeboden via een bureau dan zal de ZZP'er direct gecontracteerd worden en zullen wij met het bureau een marge overeenkomst sluiten.
 • De klant wil inhuuropdrachten sluiten met een zo kort mogelijke keten, voorkeur gaat uit naar een medewerker in loondienst of een ZZP’er zonder tussenkomst van een bureau.
 • Het is niet toegestaan om medewerkers in loondienst bij een ander bureau voor te stellen.
 • Indien een ZZP’er wordt voorgesteld via een bureau dan dient onderstaande duidelijk te worden aangegeven in het voorstel:
 • Kandidaat of ZZP’er is op de hoogte van de aanbieding. Indien ZZP’er vanuit een bureau:
 • Het inhuurtarief van de ZZP’er en de bureaumarge wordt vermeld (marges hoger dan 15 euro worden niet geaccepteerd).
 • ZZP’er is op de hoogte van de marge.
 • Leverancier gaat ermee akkoord dat na 1850 uur de bureaumarge vervalt en de inhuuropdracht direct wordt gesloten wordt met de ZZP’er zonder dat een concurrentiebeding, relatiebeding of ander beding aan een Externe opgelegd zal worden.
Deze vacature is ingetrokken op 18-3-24 om 09:02. Reageren is niet meer mogelijk.
Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen