Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) staat midden in de maatschappij. Dagelijks werken meer dan 600 enthousiaste en betrokken professionals aan veilige dijken, droge voeten en schoon water in een groot deel van provincie Utrecht en in een deel van Zuid-Holland. We zorgen ervoor dat we hier nú kunnen wonen en werken en zijn volop aan de slag met thema’s als klimaatverandering om dit ook naar de toekomst toe te garanderen.
Het waterschap is de oudste bestuurslaag van Nederland en met de uitdagingen van klimaatverandering relevanter dan ooit. We zijn een enthousiaste netwerkorganisatie met de blik naar voren, stroomopwaarts werkend aan de uitdagingen van morgen. Dat doen we als waterschap samen met medeoverheden en onze inwoners, bijvoorbeeld door waterbewust leven te stimuleren in het jaar waarin we 900 jaar waterbeheer vieren: Festivalterrein - 900 jaar waterbeheer
Kenmerken van werken binnen HDSR zijn o.a. veel ruimte voor inbreng van eigen ideeën, mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien binnen een open organisatie waar duurzaamheid en innovatie, samenwerken en maatschappelijk meerwaarde creëren centraal staan.
Onze collega’s zijn een gevarieerde mix in leeftijd en achtergrond, waarbij wij inclusiviteit en diversiteit omarmen. Wij bieden een informele en persoonlijke werksfeer met aandacht voor elkaar, met een toegankelijke, verbindende managementstijl en veel vrijheid door sturing op eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen.
In het westen van ons gebied, de veenweiden, moet een oplossing gevonden worden voor de problematiek van bodemdaling. De veenweide-problematiek is complex en de druk om de vraagstukken snel op te lossen is groot.
Je gaat werken voor 2 programma’s in dit gebied en die een nauwe samenhang hebben, namelijk door het programma Veenweidegebied en het programma Klimaatadaptatie. Samen met de programmateamleden en het HDSR-hydrologen team ga je aan de slag met het rekenkundig oplossen van een aantal hydrologische veenweide-problemen. Coördinatie van deze rekenopgave en afstemming met de programmamanagers zal geschieden via een HDSR hydroloog.
Wij zoeken een senior-SOBEK modelleur (of een medior met senior begeleiding vanuit het betreffende bureau) voor het oplossen van vraagstukken op het vlak van de hydraulische wateraanvoercapaciteit en wateroverlast. Beide zaken in de context van het gegeven dat we van plan zijn om op grote schaal in het veenweidegebied bodemdaling remmende maatregelen te gaan nemen (denk o.a. aan structurele peilverhoging en onderwaterdrainage) en de verwachting is dat dit mogelijk leidt tot:
Beperkingen van ons watersysteem in termen van de wateraanvoercapaciteit (d.w.z. zijn we in staat om de gevraagde hoeveelheden water überhaupt via onze polderweteringen en -sloten aangevoerd te krijgen), alsmede mogelijkheden om deze aanvoercapaciteit te verhogen, en
Beperkingen van ons watersysteem in termen van de waterafvoercapaciteit (inclusief duur van de eventuele wateroverlast), wetende dat b.v. onderwaterdrainage (en specifieke varianten als drukdrainage) ervoor zorgt dat met name in de zomer de kans op wateroverlast toeneemt en dat klimaatverandering deze problematiek met een grote waarschijnlijkheid verergert. Naast de beperkingen dienen ook de mogelijkheden om deze afvoercapaciteit te verhogen in beeld te worden gebracht;
Team Informatie & Kennis (I&K) bestaat uit 26 verschillende professionals op het gebied van hydrologie, monitoring, waterkwantiteit, waterkwaliteit en ecologie. Dit team geeft advies bij vragen vanuit beheer, beleid, programma’s en projecten. Daarnaast zijn wij regelmatig actief buiten HDSR om samen met andere waterschappen, kennisinstellingen en landelijke samenwerkingsverbanden kennis te delen en innovaties verder te brengen in de praktijk.