Consultant Digitalisering

Deze aanvraag is nogmaals uitgezet, de 1e ronde heeft helaas niet voldoende kandidaten opgeleverd.


Aanleiding en achtergrond

Digitalisering biedt grote kansen voor het Nederlandse hoger onderwijs. Maar het leidt ook tot nieuwe vragen en uitdagingen. Ontwikkelingen als dataficatie, AI en de toenemende afhankelijkheid van dominante marktpartijen vergroten het belang om over deze vragen met elkaar in gesprek te gaan. Door waarden voorop te zetten bij de inkoop, inzet en het ontwerp van nieuwe technologie (public values by design) kunnen we toewerken naar een wenselijke richting van digitalisering en blijven daarmee zelf aan het roer staan. 

De Chief Information Officers (CIO’s) van de Nederlandse universiteiten, binnen SURF verenigd als de Coördinerende SURF Contactpersonen Wetenschappelijk Onderwijs, onderschrijven het belang van publieke waarden en data autonomie. Voor de CIOs ligt de nadruk op implementatie van applicaties waarbij publieke waarden en data autonomie zoveel mogelijk geborgd worden, denk aan interoperabiliteit en compatibiliteit. Daarnaast hebben CIOs te maken met belangen als betaalbaarheid, gebruikerswensen en beheersbaarheid. 

Opdrachtomschrijving 

De CIO’s willen in samenwerking met SURF komen tot een concept-kader voor de aanschaf/aanbesteding van applicaties die ervoor zorgen dat publieke waarden beter worden geborgd. Een eerste stap hierin is een inventarisatie van de huidige voorwaarden van de contracten met betrekking tot publieke waarden bij SURF en de individuele universiteiten. Op basis van die inventarisatie wordt onderzocht wat er nodig is om contracten te verbeteren en hoe in nieuwe contracten meer rekening gehouden kan worden met de publieke waarden. De intentie is om in een vervolgtraject twee concrete casussen uit te werken gericht op onderwijs- en onderzoeksdata, mogelijke voorbeelden zijn Student Informatie Systemen en Research Data Management systemen. Het concept-kader wordt daarna in verschillende gremia besproken. 

Voor deze inventarisatie zijn we op zoek naar een consultant publieke waarden. Als consultant publieke waarden werk je gedurende zes maanden in het team publieke waarden bij SURF dat valt binnen het kernteam innovatie. SURF is de samenwerkingsorganisatie voor ICT voor het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. SURF werkt samen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan ICT-voorzieningen en ICT-innovatie om de kansen van digitalisering optimaal te benutten. 

Je rapporteert aan de stuurgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de Universiteiten van Nederland, SURF en CSCWO. Het eindrapport wordt door de stuurgroep aangeboden aan de Stuurgroep Onderwijs & Onderzoek (SOO) van de Universiteiten van Nederland.

Tot je takenpakket behoren in ieder geval:

  • Het inventariseren van de huidige voorwaarden van de contracten met betrekking tot publieke waarden/data soevereiniteit bij SURF en individuele universiteiten. 
  • Het inventariseren van de grootste risico’s ten aanzien van data bij de belangrijkste applicaties die universiteiten gebruiken. 
  • Selecteren van twee praktische casussen waar landelijk samen in kan worden opgetrokken om data autonomie van universiteiten te vergroten. Tevens adviseren over hoe dezen het beste kunnen worden uitgewerkt. 
  • Opstellen van een landelijk concept-kader op het gebied van publieke waarden die kan worden gebruikt bij het aangaan of verbeteren van contracten. 
  • Adviseren over vervolgstappen. 
  • Samenwerken en kennis uitwisselen met je collega’s uit het team publiek waarden bij SURF.

Wij vragen: 

  • Je hebt ervaring met beleid en kennis ten aanzien van digitaliserings vraagstukken binnen het universitair onderwijs en onderzoek. 
  • Je hebt een aantal jaar ervaring met het werken aan en adviseren over complexe vraagstukken binnen thema’s zoals privacy, veiligheid, betrouwbaarheid, transparantie en autonomie. 
  • Je hebt een scherp analytisch vermogen, je onderscheidt hoofd- en bijzaken en je legt makkelijk (inhoudelijke) verbanden. 
  • Je kunt moeilijke en abstracte concepten vertalen naar werkbare en resultaatgerichte visies, doelstellingen en oplossingen. 
  • Je bent communicatief sterk, beschikt over grote (bestuurlijke) sensitiviteit en je kunt je aanpak en gedrag afstemmen op de situatie. Een situatie die zich binnen SURF kan voordoen maar ook bij o.a. onze koepels, de CSC’s of de directeuren en bestuurders van onze leden. 
  • Je houdt ervan om beleid vorm te geven in samenspraak met belanghebbenden en hun vertegenwoordigende (sectorale) partijen. 
  • Je bent een ervaren project- of programmamanager die de handen uit de mouwen steekt en uitstekend kan coördineren en het overzicht bewaren van alle projecten en activiteiten die een divers karakter kunnen hebben

Aanbieden op deze aanvraag kan tot 13 december 12:00 uur


Deze vacature is ingetrokken op 20-6-22 om 15:07. Reageren is niet meer mogelijk.
Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen