Data analist/querybouwer (2021-CAP-0004)

MINISTERIE VAN FINANCIËN (BELASTINGDIENST)


Produceer databestanden die de benodigde informatie bevatten om herstel van fouten in de invorderingssystemen mogelijk te maken in het kader van het risicoproject invorderingsrente van de keten innen en betalingsverkeer. Deze databestanden moeten in een vorm worden opgeleverd dat analyse mogelijk is, filters kunnen worden aangebracht en op basis daarvan herstel plaats kan vinden. De query’s/databestanden zijn technisch volledig gedocumenteerd zodat kennisoverdracht naar de medewerkers van de Belastingdienst mogelijk is.

Het betreft het ophalen van data uit de invorderingssystemen (COA/DACAS/INL/ETM) ten behoeve van de kwantitatieve probleemanalyse van twee invorderingsrente-problemen. Deze problemen staan hoog op de bestuurlijke agenda en liggen onder het vergrootglas van de media, de Tweede Kamer en Nationale Ombudsman. Dit benadrukt het strategische karakter van de rol.

Op basis van een goede eerste functionele beschrijving van de problemen moet op een iteratieve manier de benodigde data voor het bepalen van de omvang van de problemen, en de benodigde data voor herstel, uit de systemen worden gehaald. Op een dusdanige manier dat er analyses op gepleegd kunnen worden en voorstellen gedaan kunnen worden voor specifieke (doelgroep)aanpak en herstel.

Iteratief omdat bij andere projecten de ervaring leert dat de eerste query nooit volledig en goed is, en dat beoordeling van de resultaten altijd aanleiding is tot zowel functionele als technische aanpassing. Beoordeling van de resultaten is dan ook een gezamenlijke inspanning van de querybouwer(s), vaktechniek, uitvoering, datakennis en functioneel beheer bij de Belastingdienst.

Tevens is van belang dat er zorggedragen wordt voor een goede vastlegging van de overgedragen en opgedane kennis in een borgingsdocument en opleidingsmateriaal.

De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit en cultuur moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center.

Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.

Eisen:
  • Microsoft SQL, SAS Query, Microsoft Excel
  • Ervaring in een bestuurlijke/strategische context (Min. 5 jaar)
  • Ervaring met het transformeren van data uit bronbestanden naar een datamodel dat alle relevante informatie over het onderwerp van analyse bevat (Min. 5 jaar)
  • Ervaring met het rapporteren van analyse resultaten aan hoger management (Min. 5 jaar)
  • Ervaring met het vastleggen van kennis en modelleerbeslissingen in heldere documentatie (Min. 5 jaar)
Wensen:
  • Data modelleren, transformeren, analyseren en op basis daarvan rapporteren; goede communicatievaardigheden in de Nederlandse taal;
    programmeren in SAS query, SQL, Microsoft Excel.

  • Kennis van relationele databasesystemen

  • Kennis van data-analysesoftware SAS

Competenties:
  • Analyseren, klantgerichtheid, omgevingsbewustzijn, plannen en organiseren, samenwerken, voortgangscontrole, zelfontwikkeling
Deze vacature is ingetrokken op 15-12-21 om 11:06. Reageren is niet meer mogelijk.
Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen