In 2016 heeft de provincie Overijssel samen met een aantal in Overijssel gevestigde logistieke bedrijven, de Ports of Twente, Zwolle en Deventer, kennisinstellingen, overheden en brancheorganisaties, de strategische logistieke alliantie (SLA) opgericht. De organisatie bestaat uit een ondernemersgedreven stuurgroep, een kernteam, vier thematafels en petit comités voor specifieke onderwerpen.
De doelstellingen, activiteiten en organisatie staan beschreven in het Meerjarenprogramma Goederenvervoer & Logistiek. Dit programma is opgesteld door de programma manager samen met de partners en de provincie. Het is in oktober 2017 vastgesteld door de stuurgroep van de SLA en eind 2017 door de provincie. Het programma loopt door tot en met 2020.
Het betreft een ondernemersgedreven programma. De thema’s zijn: ruimte & bereikbaarheid, onderwijs & arbeidsmarkt, kennis & innovatie en profilering & acquisitie. Vanuit het perspectief van de overheid is dit een breed programma, dat over meerdere organisaties, lagen, afdelingen en disciplines heengaat. Voor (logistieke) bedrijven zijn dit thema’s waar ieder afzonderlijk bedrijf dagelijks mee te maken heeft. Maar waarbij het soms lastig is om de juiste toegang bij de overheid, betrouwbare kennis, een geschikte aanpak, business partners of middelen te vinden om een stap verder te komen.
Door de onderlinge samenwerking en communicatie te stroomlijnen, willen we een heldere toegang bieden en verbinding vormen voor ondernemers en overheden. Tevens willen we de samenwerking bevorderen en het traject van ‘goed idee’ naar realisatie ondersteunen en aanjagen.
Verder ligt Overijssel op de North Sea Baltic Corridor. Dat is de handelsroute tussen de zeehavens (Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam), het Oost-Europese achterland (Bremen, Hamburg, Polen, e.d.) en Scandinavië. Door de economische groei in Oost-Europa is juist deze route volop in ontwikkeling. Daar wil Overijssel van profiteren door samen te werken met (internationale) handelspartners en investeerders aan bereikbaarheid, sociaal economische ontwikkeling en duurzaamheid.
Het doel van de netwerksamenwerking is om onze krachten te bundelen en de logistieke positie van Overijssel op de North Sea Baltic Corridor te versterken en duurzaam te benutten. Daarbij gaat het om het verbeteren van de bereikbaarheid van de logistieke hotspots over de weg, het water en het spoor, innovatie en verduurzaming van goederenvervoer en logistiek, een vitale logistieke arbeidsmarkt en meer (internationale) business en samenwerking.
Het programma management wordt gevormd door de voorzitter van de stuurgroep (bedrijf), de programma manager, een projectondersteuner en een communicatieadviseur. Het programma management werkt binnen de provincie nauw samen met ambtenaren uit de eenheden Economie, Ruimte & Bereikbaarheid en Communicatie.
Recentelijk hebben we onze naam veranderd in 'Port of Logistics Overijssel' (POLO), om het open karakter van deze samenwerking en de verbinding met de regionale logistieke hotspots (Ports) te benadrukken.
Startdatum : 25 juli 2018
Einddatum : 24 juli 2019
Aantal uur per wek : 16 - 24
Tarief indicatie : €90,- incl. reiskosten en excl. BTW
Interviews : woensdag 18 juli tussen 9:00 uur en 13:00 uur